dinsdag 23 januari 2018

► Groene Wissel 357 : Odoorn, De grafheuvels van ExlooAls kind ben ik vaak met mijn ouders dit gebied in geweest. Eigenlijk ook wel logisch, want de roots van mijn wijlen vader liggen hier in dit gebied. Het woord Hondsrug heb ik menigmaal over zijn lippen zien rollen. Ik woon in de provincie Groningen, maar bij mij kun je altijd nog een Drentse tongval horen. ;-)  Ik draag dit, voor mij speciale blog, dan ook op aan mijn vader. 
Een zeer betrokken en warm persoon.

14 boeiende kilometers liggen voor ons op deze rustige winterdag. Drenthe daagt je altijd uit als het om wandelen gaat. Zoveel schitterende esdorpen om te bewonderen en om te bezichtigen. Exloo (waar ooit mijn ouders in het huwelijk traden) is zo'n schitterende plek, maar we starten deze Groene Wissel aan de Hoofdstraat in Odoorn, het geboortedorp van mijn paps.Odoorn is een heel oud esdorp en van oudsher een écht boerendorp. Velen hadden naast het boer zijn nog een nevenfunctie. Van leraar tot notaris. Inmiddels is dat natuurlijk wel ietsje veranderd en is het een prachtig Drents dorp met een diversiteit aan mensen en boert niet iedereen meer, maar om het boerenland nog écht te willen ervaren kun je zeker in Odoorn terecht. Odoorn ligt in de gemeente Borger-Odoorn en het gemeentehuis ligt in Exloo.(Daar komen we later terecht tijdens onze wandeling) Maar hé, de Drentse Wandelvierdaagse start hier wel.
Ik zelf ben niet zo van dit soort Wandelevenementen. Geef mij maar de rust en de ruimte, maar omdat veel wandelaars het heel plezierig vinden om hier wél aan mee te doen geef ik je hier de link van dit schitterende wandelevenement, want het is allemaal prima verzorgd en georganiseerd. Dat moet gezegd ! https://dw4d.nl/

Het eerste gedeelte van de wandeling is een stukje door het dorp en je wandelt langs de kerk en langs mooie Drentse boerderijen en zo kom je terecht in het Odoornerzand. Met jeneverbessen en een heideveld. Een Drent zou zeggen : 
"Een hiel mooj stukkie natuur volk"

De grove den is hier volop aanwezig op deze zandgronden. Vanaf de 19e eeuw werden dit soort bomen geplant op heidevelden en zandverstuivingen. Tegenwoordig worden veel van deze bomen gekapt om de zandverstuivingen te laten behouden door de verstuivingen weer opener en groter te maken en ze als het ware meer te activeren, omdat de wind weer meer vrij spel kan krijgen. Een enorm groot gebied wat omgekapt is kun je aanschouwen bij Appelscha. Het Aekingerzand. 
https://www.wandelzoekpagina.nl/wandelgebieden/aekingerzand

  We vervolgen deze Groene Wissel en het weer is niet helemaal om naar huis te schrijven. Tis grijs en bewolkt! Een beetje zo van, mwah wel lekker maar zo nietszeggend weertje zeg maar haha. Het laatste stuk van het Odoornerzand bestaat nog uit een stukje bos met hoge dennen. Mooie wandelpaden nodigen je uit om nog meer kilometers te maken. Mocht je moe zijn dan neemt de wandeldrang het wel van je over. Zo mooi ! 
Als we dan het bos uit wandelen komen we in een enorme open ruimte terecht.
Het schitterende Molenveld is een uitgestrekt heideveld waar ik als kind regelmatig op zondagmiddag met mijn ouders vertoefde net zoals op zoveel andere Drentse plekken. Mijn vader wist dan tot in details de mooiste anekdotes te vertellen over bijvoorbeeld 

" 't Olle zwembad in 't Meulenveld 

en wat hij allemaal uitspookte in zijn jeugdjaren met zijn kameraden en de meiden. Mooi man die verhalen! Ik mis ze ! Ik mis jou !....

....Terug naar nu... Het Molenveld, met enkele heuveltjes en een prachtig ven, ligt aan de Zuidwest kant van Exloo. Er liggen genoeg wandelpaden in en om het veld, dus dat is genieten geblazen. Ook wordt het heideveld bezocht door de schaapskudde van Exloo.
De schaapskooi is een enorme trekpleister voor jong en oud. Hier de link : 
http://schaapskuddeexloo.nl/


Mooi hé ! Wat een schitterende plek om te vertoeven. Ongeacht het jaargetijde. De rust overrompelt je gewoon, alhoewel met heel mooi weer tref je heel wat mensen. Ook ligt hier een speciale wandelroute voor Nordic Walking
De D22 nordic-route. Voor liefhebbers van Nordic Walking hier de link:  http://www.nordicwalkingforum.nl/viewtopic.php?p=18140
Ook ligt er vlakbij een heel mooi openlucht zwembad. De Leewal.
Nou vooruit ! Voor de waterratten onder ons, de link van dit schitterend gelegen zwembad :  http://www.zwembadendrenthe.nl/leewal


Ik, die graag rijmt en dicht, zal altijd mijn ogen openhouden voor dit soort mooie momenten langs de wandelroutes. 

► We gaan langzamerhand richting het esdorp Exloo. (Vaderlief noemde het altijd Exel ! ) We zitten zo'n beetje op de helft van de wandeling. 7 kilometers. Tijd voor een versnapering en een bak koffie. Vaak hebben we onze rugtas vol met "brandstof", maar omdat ik dit dorp wel redelijk goed ken, en ook de horecagelegenheden, hebben we niet zoveel kilo's mee om te sjouwen. Dat scheelt weer. We gaan dit keer naar http://www.bussemaker.nl/ • (Lees ook de historie van dit hotel, inmiddels verworden tot Diner-Café! . Heftig, maar de wapenspreuk van de provincie Zeeland is op dit Drentse hotel zeker van toepassing. "Luctor et emergo" - Ik worstel en kom boven.)Ook passeren we nog even deze boerderij aan de Hofakkersweg.
Hier hebben mijn familieleden van weleer nog gewoond. 
Het perceel ligt er prachtig bij.
Dat doet me zeker wel wat. Als we dan Exloo uitlopen en over een brede landweg komen te wandelen betrekt het een beetje, maar we houden het droog. De zon weet zich nog steeds door de wolken heen te banen en maakt zo de mooiste Jacobsladders. Waanzinnig rustig bewegend schilderij. Ook zie je op de eerste foto hieronder het hoogteverschil (je kunt de huizen in de verte maar deels zien) en daar sta je dan op die schitterende Hondsrug !  
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsrug

Ook zijn we nog langs een beekje gelopen. Ik dacht dat ik daar foto's van genomen had, maar om de één of andere vage reden is dat niet gebeurd. Wel weet ik dat mijn fotocamera kuren kreeg. Waarschijnlijk is dat de oorzaak geweest. Hoe dan ook eigenaardig !

Aan het eind van deze brede landweg (foto hierboven) zijn we rechtsaf gegaan en troffen we een flinke grafheuvel aan. In het begin van de wandeling zijn we ook één tegengekomen en ook hier kan ik me herinneren dat ik er een foto van gemaakt heb, maar heb deze nergens meer teruggevonden. Hmz...
Gelukkig is de volgende foto nog wel behouden gebleven.


Eppiesbargie / Eppiesbergje is een flinke grafheuvel. De heuvel is opgeworpen ruim 2000 jaar v. Chr. Eppiesbargie is ontleend aan de naam van grondeigenaar hier in de buurt, Egbert Vos. De man heeft zich hier opgehangen of is hier opgehangen. Mijn vader noemde het ook wel "Rondbargie", maar ik kan me met een andere heuvel vergissen. Hij vertelde zoveel. hahaha. Meerdere grafheuvels bevinden zich hier in deze omgeving. Deze wandeling kent in totaal 3 stuks. https://nl.wikipedia.org/wiki/Eppiesbargie

Ook veel hunebedden komen voor in deze omgeving. Borger kent zelfs een speciaal http://www.hunebedcentrum.eu/

Op het laatste gedeelte van deze Groene Wissel loop je zo het dorp Odoorn weer in en kun je nog even genieten van het dorpsgezicht, maar daarvoor ben je ook nog door het Hunzebos gewandeld met een heel mooi stuk heideveld, maar in het gebied zelf heb ik wederom wel foto's gemaakt, maar zijn die er niet. Wel heb ik nog 2 foto's gemaakt van de ingangen van het bos met bordjes van Staatsbosbeheer erop. Nou dan zet ik die er maar op. Ze zullen blij met me zijn daaro bij SBB. ;-) 
Al met al heb ik zeker genoten van deze Groene Wissel in dit mooie stukje Drenthe ! 14 mooie kilometers door het Drentse Boerenland en door een schitterend stukje Drentse Natuur. 


► LINKS :

U kunt mij ook volgen op 


Twitter : 
https://twitter.com/WandelenMetWar
Wilt u reageren? Dat kan natuurlijk. Dat kunt u doen op dit blog of natuurlijk op mijn twitteraccount. Feedback is altijd welkom! :-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten