woensdag 15 november 2017

► DUITSLAND - Herfstwandelen in (Hoch) Sauerland


 Herfst 2012 ! Wie kent het niet? We zijn in Sauerland, Duitsland ! 
Fantastisch gebied om te vertoeven. Of voor een heerlijke relaxte zomervakantie, vol verwennerij of lekker bewegen. Flinke wandelingen maken of mountainbiken óf in de winter, lekker wintersporten en gezellig aprés-skiën. Het kan er allemaal! Vooral rond Winterberg en Willingen is het een drukte van belang, maar er zijn nog meer toppen in het schitterende middelgebergte, maar die zijn enkele tientallen meters lager. Ook kun je er terecht voor een weekendje weg of alvast even weer skiën om weer het gevoel te krijgen voor de grotere wintersportgebieden. Bijv. Oostenrijk, Italië etc. Als je Winterberg binnenkomt ademt de plaats zelfs in de zomer Wintersport uit. Dat is logisch, want je ziet overal groene, kale skipistes en de St. Georg Springschans kun je niet ontlopen. Die torent er wel boven uit.

Maar dit is een wandelblog en dus zullen we de wintersport wel even noemen, maar ga ik er verder niet over uitweiden. We hebben op diverse plekken gewandeld, met name in het Hochsauerlandkreis. 
Ook zullen foto's, heel veel foto's de revue passeren om jou een zo goed mogelijk beeld te geven over deze schitterende omgeving vol natuur, activiteiten en natuurlijk lekker eten.■ Sauerland in de herfst.. 
Is dat nou eigenlijk wel mooi 
in deze tijd van het jaar ?
Het is er fantastisch. Punt ! Zeker als je daar op het hoogtepunt van de herfst bent. Die kleurenpracht die op je af komt is weerzinwekkend mooi. Je wordt overspoeld met bergwanden volgepropt met de warmste herfsttinten.

Als je zo het gebied verkent is er heel veel te zien. Wat natuur betreft, maar ook veel cultuurhistorie. Vakwerkhuizen en Kerken, Kapellen in overvloed.
En tijdens wandelingen kom je door de meest mooie pittoreske dorpjes.
Eentje er van is bijvoorbeeld Oberkirchen met een kolkend beekje door het dorpje. Hier een link over het dorpje en natuurlijk die wanderungen ! :-) 
http://www.oberkirchen.de/wandern/wanderwelt.html


En tijdens zo'n wandeling kom je, onvermijdelijk, ook terecht in de natuur, want zowel ten Noorden als ten Zuiden van Oberkirchen kun je dwalen door de bossen. Stijgend en dalend, genietend van de omgeving. Ook in de herfst.
Paddenstoelen in overvloed.
Vliegenzwam
Oranje Bekerzwam 
Wandelen in Sauerland kun je dus in elk jaargetijde zien als een geweldige belevenis. Het is een landschap wat veel mensen inspireert en dichterbij de natuur brengt. Het gebied ligt in twee deelstaten van Duitsland. Noordrijn-Westfalen & Hessen. De Kahler AstenLangenberg en de Hegekopf zijn de hoogste bergen van Sauerland. Respectievelijk 841,9 mtr, 843,2 mtr en 842,9 meter. Ook kent het gebied stuwdammen en stuwmeren. Kom ik later nog op terug! Dat geldt ook voor de Kahler Asten. Het hoogste gedeelte van Sauerland bestaat uit het Rothaargebergte. Ook is er het fantastische wandelpad "Rothaarsteig" 154 km wandelgenot ! Hier de link : http://www.rothaarsteig.deWij hebben een deel van de Rothaarsteig gewandeld en deze volledige wandeling staat nog steeds op ons verlanglijstje, maar dat zijn er zoveel. ;-) We hebben een stuk gewandeld in de buurt van de http://www.heidehuette.de/ te Niedersfeld. Fijne plek om even bij te tanken en men serveert er prima kaffee und kuchen  !   

HochheidehuetWat een machtig mooi gebied om te dwalen, te relaxen én te eten en zelfs te mediteren. Bij een groot wit kruis blijf je even zwijgen en geniet je van het prachtige uitzicht op het dorpje Hildfeld !

Zoonlief bij het witte kruis. Mooie meditatieve plek ! 

Hildfeld
De stilte is daar nog écht te noemen...., tenzij de vrachtwagens van de groeve hun werk doen, want onder aan de Clemensberg (837 meter) daar bevindt zich een zogenaamde diabassteinbruch! (Wat is dat nou weer ? Even op wiki loeren...aha: Diabas of diabaas is een vulkanisch stollingsgesteente. Deze natuursteen komt vooral voor in midden-europa en Engeland in oude vulkanische gebieden. Dit metamorf ganggesteente heeft een groenige kleur met mooie tekening die na polijsten bijna zwart wordt. 

De groeve. Rechtsboven nog een stukje van het dorpje Hildfeld 

Achter het witte kruis bevindt zich een enorm natuurgebied waar je fantastische wandelingen kunt maken. Hier vindt je ree, vlinders, vele soorten vogels. Hier knalt de natuur uit haar voegen zo mooi als ze is. Een impressie: 
Hochheide 


In het midden achterin van de foto ziet u een wit-achtig rondje. Dat is het reuzenrad van het pretpark FortFun. Wij zijn er niet geweest, maar ik wilde het toch even vermelden voor de geïnteresseerden onder jullie ! 

Ben je er nog? Wat een mooi gebied hè ! Ik zal eens ff kijken waar we nog naar toe gaan....eeh ooh ja ! Ik zou je wat vertellen over Kahler Asten. Dat is waar ook. Wist je dat je via de Rothaarsteig van Winterberg naar Kahler Asten kunt wandelen?  Bij de Kahler Asten zijn plenty startpunten voor de mooiste wandelingen. Trouwens je kunt hier ook prima eten, drinken en zelfs overnachten.
Het uitzicht vanaf de Kahler Asten toren over Winterberg is buitengewoon mooi.
En je ziet direct de St.Georg springschans.

Het weerstation van Kahler Asten 

Kahler Asten en haar toren (kosten €1 om haar te beklimmen)
Ook is er een gezelllig restaurant en hotel en een natuurmuseum.
Nog een, niet te vergeten, bezienswaardigheid van dit mooie gebied in Duitsland is de Edersee en haar stuwdammen. (Gebouwd tussen 1908 en 1914 en is vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten ) Het is ongeveer een uurtje rijden met de auto vanaf Winterberg, maar dan zie je ook weer iets schitterends. En wandelingen aldaar zijn er wederom plenty ! De Edersee is 27 kilometer lang en ligt in het prachtige natuurpark Kellerwald Edersee. U begrijpt het al... de zolen van uw wandelschoenen slijten al bij de gedachte. Voor de natuurliefhebber en wandelaar een paradijs, maar u kunt bijvoorbeeld ook vissen in de Edersee (vele soorten vis aanwezig) of duiken, zeilen en waterskiën. Op deze laatste foto zie je nog op de achterste berg Kasteel Waldeck in de mist. 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Waldeck


Nog een wandeling gemaakt in dat schitterende natuurpark en omdat het herfst is ontkom je er natuurlijk niet aan : Paddenstoelen


______________________________________________________


HochHeideToren. Niet helemaal in het lood gefotografeerd.
Wel in het lood gebouwd gelukkig ! ;-) 
Waanzinnig mooi uitzicht vanaf de toren 
Ik begon dit blog over Winterberg en Willingen, maar tot op heden heb ik er nog niet écht over gehad, omdat ik in dit blog wil laten zien dat er nog véél meer te zien is dan die 2 prachtige overbekende plaatsen in het mooie Sauerland, maar dan nu zijn we toch aangekomen bij Willingen. Veel mensen kennen het wel of zijn er wel geweest. Net als in Winterberg. Sauerland ligt ook niet zo ver van ons vandaan namelijk. Een dikke 3½ uur rijden vanaf bijvoorbeeld Utrecht en dan ben je er wel. Tis een gemiddelde..., maar goed Willingen dus... bekend om o.a. haar schone lucht. Het is al sinds 1932 een kuuroord. Ook kent de plaats enkele musea. Bijvoorbeeld een leisteenmijn, een soort van zuivelmuseum en er is ook nog een museum met oude vliegtuigen, auto's en trekkers. Ook kent het gebied in het oogspringende bouwprojecten. De grootste skispringschans ter wereld uit 1951 en de Hochheidetoren op de Ettelsberg uit 2002 met een uitzichtsplatform van 875 meter. En dat is dus het hoogste punt van Sauerland. Het is dus een zeer bekend wintersportgebied en vakantieoord. Er zijn sleepliften, maar ook een gondelbaan richting de Hochheidetoren.

Kleurenpracht vanuit de onderstaande gondelbaan bekeken. De herfst ten voeten uit ! 

Leuke gondelbaan die je naar boven brengt op de Ettelsberg, naar de HochHeideToren, maar waar je ook heerlijk kunt wandelen en waar ooit zich een natuurramp heeft voltrokken. Klik deze link maar eens aan en lees over de verschrikking die Kyrill als naam droeg. http://www.sauerlandgids.nl/kyrillpad.html Ik heb dit pad bewandeld. Indrukwekkend wat Kyrill dit stukje natuur heeft aangedaan, maar Moeder Natuur is veerkrachtig en het herstel is begonnen.

Dit is voor het gebied wel de belangrijkste bron van inkomsten. Toch is er szomers genoeg te doen van rodelbaan tot fietsen. (Lange afstandsfietspad R5) En natuurlijk diverse wandelpaden om in het landschap op te gaan, want het zijn er vele.Wandel- en fietsparadijs en ook voor de schapen is het genieten geblazen in de herfstzon.
En dan nu
Winterberg, de bekendste plaats van Sauerland mag ik wel zeggen. Veel mensen hebben hier vakantie gehouden (ook wij) of hebben hier even een weekendje op de latten gestaan. Hoe dan ook. Winterberg is een toeristenmagneet ! We hebben een grote wandeling in 2 dagen opgesplitst. Allereerst zijn we gestart vanaf een bekend bungalowpark en vandaar uit naar het centrum van Winterberg gewandeld waar we een terrasje gepikt hebben. De volgende dag hebben we een wandeling gemaakt tegenover dat bekende bungalowpark op de Kuhlenberg. Dit was een ongelooflijke mooie wandeling in nog mooier herfstweer. Onvoorstelbaar en wat we daar aantroffen.... tja...
Het pad afdalend vanaf het bungalowpark richting Winterberg.


Een  beekje (onderkant foto) kronkelend om de bomen. Zie die kleuren.

De stad Winterberg ligt op 670 meter hoogte op een hoogvlakte. De kleine stad is omringd door bergen van o.a. 842 meter hoog. De Kahler Asten...die kent u nog. In dit gebied ligt een flink skigebied met vele pistes. Trouwens, op de Kahler Asten ontspringt rivier de Ruhr. En bij deze bron, die Ruhrquelle zijn schitterende wandelingen aangelegd. Een zeer uitgebreid wandelgebied kan ik wel zeggen. Door de gemeente Winterberg loopt het Europese langeafstandswandelpad, de E1! De stad is per trein prima via Nederland te bereiken. Ook kent ze vele vakwerkhuizen en de Sint Jacobuskerk is een mooie bezienswaardigheid. Natuurlijk hadden we de Sint Georgeschans al genoemd. Ook is de bobsleebaan in deze stad bekend. De Nederlandse bobsleeërs oefenen regelmatig op de Winterberger Kappe. Een berg vol belevenissen. Je kunt er rodelen, mountainbiken en bobsleeën. Echt een sportberg kun je wel zeggen. Ook is er een spectaculaire brug. Die erlebnisbrücke. Hier de link: https://www.erlebnisbergkappe.de/ausflug-freizeitaktivitaet-winterberg/familie-ausflug-sauerland/ Ook kent Winterberg een kuurpark. En er is ook nog een wintersportmuseum. Zoveel te doen in deze plaats. Voor de inwendige mens kan worden gezorgd want er is ook een prima restaurant. (Zie foto's van de gerechten in het begin van dit blog)
Die erlebnisbrücke en de stoeltjeslift voor de mountainbikers op de voorgrond, want hier ligt een fantastische downhillbaan voor je klaar. Ook hebben ze een baan voor beginners aangelegd op de Kappe.


Stadsgezicht en die berg...mooie sfeer ! 


Opvallend hotel 

Na de wandeling komen we aan in de binnenstad zelf. Daar hebben we even een terrasje gepakt en konden we even rustig bijkomen. Daar kan een mens ook aan toe zijn. Het was een lange boeiende wandeling. Wat een schitterend weer hebben we trouwens gehad. Proost ! 
Wakker worden in herfstsprookje ! De wereld ontwaakt inmiddels ! 

De volgende dag was wel moeilijk op gang komen na zo'n pittige wandeling van de vorige dag, maar als je dan weer aan het wandelen bent loop je alles weer los en valt het best mee. Oké, de onderkant van de voeten zijn wel wat gevoelig geworden, maar we gaan er voor. Op naar die prachtige Kuhlenberg. Vanaf het bungalowpark konden we met de verrekijker dus op die berg kijken en daar zagen we de edelherten rustig grazen. De bronst was net geweest en dus was alles weer in pais en vree.


Aangekomen op de Kuhlenberg. De ochtendzon en haar warme licht maakt alles gemoedelijk. Op de achtergrond het bungalowpark. Inmiddels met veel minder bos achter zich heb ik begrepen. :-(

Die kant op... Oké ! 

Jagershutje gespot. 


Boerenpad wat vrij steil naar beneden loopt ! We gaan dieper het woud in.
Het wordt donkerder ! Nog een laatste blik naar het zonlicht...Bosmuis

Sporen en keutels 

Kabbelend, rustgevend, meditatief moment

De hoeveelheid naaldbomen in het woud is enorm en dat maakt het ook zo duister en op sommige plekken in het bos vochtig. Ideaal voor het wild om daar te drinken of te baden. Edelherten, reeën, wilde zwijnen en ook moeflons komen voor in dit gebied. De wandeling voert ons over soms smalle paden en soms hele brede graspaden. Veel onverhard genieten. Er zitten steile stukken bij. Even rusten bij tijd en wijle is soms wel even nodig. Op zo'n breed graspad is het ook goed uitkijken, want voor je het weet kun je een prachtige vliegenzwam vertrappen. En dat willen we niet.

Omdat we dan weer in het zonnetje lopen en dan weer het donkere woud in wandelen is het prima uit te houden op deze mooie herfstdag. Wederom aangekomen in een donker, drassig en heel rustig stuk van het bos.....dat voel je...je ruikt het wild als het ware...vinden we een modderpoel. Een zoelbad voor herten! De mannetjes besprenkelen deze zoelbaden met urine en sperma. Daarin wentelen ze zich. Met die modder op hun huid imponeren ze de dames. Als een hinde er zin in heeft zal ze dat laten merken door een speciale geur voort te brengen. Hij zal hier zeer zeker op reageren. 

Nog weer meer mooie omgevingsfoto's. Ik kan ze ergens in een mapje opsluiten of ik laat de wereld zien hoe mooi dit gebied is. We wandelen, dwalen, kletsen en genieten maar door. 
De zoveelste jagershut tegen een bosrand.
Hier wil je als wild niet langslopen als de jager in een "bad mood" is.
Alhoewel, misschien richt hij dan wel niet goed. 
Blik in het rustige dal 
Prachtige wandelpaden, voor mens en dier, want hier rechtsboven zie je een wildspoor langs het hekwerk. Graspaden en poelen in overvloed. Zeker na een natte periode is dat natuurlijk het geval. Gelukkig verliep deze dag in voll
e zonneschijn.
R.I.P.
Plotseling vinden we het geraamte van een hert. Het lijkt erop dat het dier in volle vaart tegen het hekwerk is geknald en daar te plekke is overleden aan bijvoorbeeld een gebroken nek.  Het doetje even beseffen hoe relatief alles is en hoe vergankelijk wij wel niet zijn.

Langzamerhand eindigt deze wandeling en ook dit blog. Deze is lang genoeg geworden, maar het gebied is dan ook zo mooi dat het niet alleen met woorden gevuld moet worden, maar zeker ook met beelden. Soms zegt een foto meer dan woorden alleen. We wandelen het bekende bungalowpark weer tegemoet en genieten nog even van de zon. Deze           wandeling zit in de pocket en nemen ze ons niet meer af. :-)

Het bekende bungalowpark en op de achtergrond nog het dunne silhouet van de
St. Georgeschans.

Hier nog 11 schitterende foto's die het blog op het randje gehaald hebben, omdat ze zo mooi dit schitterende gebied kleur of sfeer geven. Gewoon kijken en genieten. Niets meer, niets minder ! 
Koe en Kapel 

Schitterende vakwerkhuizen 

Watermolen 

De Bruchhauser Steine is een formatie rotsen van 4 enorme rotsen op de Istenberg in het Rothaargebergte. Het is een schitterend natuur- en vogelreservaat waar u ook geweldige wandelingen kunt maken. Ook uiterst geschikt voor Nordic Walking. De 4 rotsen hebben namen. De grootste is de Bornstein (n.b. 92 meter hoog) en verder hebben ze de namen Feldstein, Goldstein en Ravenstein.

Gewoon adembenemend mooi.


Lieflijk klein kapelletje met een klein begraafplaatsje.

Misty Mountains
Kleurenpracht bij de Affoldener See (een meertje wat dichtbij de Edersee ligt.

Misty Mountains (2)
Schitterend vakwerkhuis met een werkende watermolen. 
Een mooie afsluiter !

LINKS
http://www.winterberg-info.nl/
https://www.willingen.de/
http://www.sauerlandgids.nl/
http://www.edersee.com/home.html?&L=1
https://www.erlebnisbergkappe.de/

Ik hoop dat ik u meegenomen heb op mooie wandelingen en u enthousiast heb kunnen maken om dit schitterende gebied eens te bezoeken. Een gebied niet te ver van huis en waar u écht even er tussenuit bent. Snuif die heerlijke frisse berglucht op en geniet van alles wat deze boeiende, natuurrijke regio u te bieden heeft. Vele mooie wandelkilometers toegewenst ! 
Bedankt voor het lezen, reageren etc.

Reacties & Feedback zijn van harte welkom.
Volg mij ook op twitter : 
https://twitter.com/WandelenMetWar

Moi,

__// W*A*R \\__
Warry Wanders
Geen opmerkingen:

Een reactie posten