maandag 5 februari 2018

► TUSSCHENWEGEN - (Dit blog wordt regelmatig aangevuld)■De skyline van Winschoten en op de voorgrond een stukje van Tusschenwegen.■
(foto genomen op 17 februari 2016)
Tusschenwegen is een waterbergingsgebied ten zuiden van Winschoten.
Stroomafwaarts van de Pekel A ligt dit in 2007 aangelegde en ingerichte natuurgebied. Bij hoge waterstand in de Pekel A dient dit prachtig gebiedje als buffer. Er grazen hier schotse hooglanders. Er is ree gezien en er zijn hazen en konijnen. Ook vogels zijn er graag geziene gasten. O.a. putters en de veldleeuwerik hebben hier hun habitat. Het gebied is kent veel waterplassen en zelfs moerasachtige drassige gedeelten. Ook is er een waterkunstwerk "Natte Ogen" genoemd. Het ligt in het noordelijke gedeelte van Tusschenwegen. Het zijn twee naast elkaar gelegen ronde vijvers, die door hoogteverschil in elkaar overstromen. En het is een prachtig wandelgebied. Je kunt er o.a. over dijken wandelen en over een kronkelend fiets- en wandelpad. Het is een heerlijk rustgevend stukje natuur. 
Ik kom er vaak en graag ! 
■Schotse Hooglander stier■ 17-02-2016

De Schotse Hooglanders (ook wel Highland Cow genoemd) die er rustig grazen en vertoeven doen niemand kwaad. Probeer gewoon afstand te houden om schrikreacties te voorkomen en geniet met elkaar, mens en dier, van dit fantastische gebied. Hier zie je een exemplaar een frisse neus nemen. De grond in februari was wat bevroren. De dieren kunnen goed tegen kou dankzij hun lange haren. Ze kunnen tot 18 jaar oud worden. Een volwassen stier weegt 800 kg en een koe ca. 500 kg. Zij kan in haar leven ca. 15 kalveren ter wereld brengen. Op hun menu staan de planten die in het leefgebied aanwezig zijn. 
■De "hoofdplas" van het gebied■17-02-2016

Hoogspanningsmasten staan wel in in het gebied en vooral aan de zuidkant. Ze horen bij het landschap, bij het gebied. Zonder de masten zou het natuurlijk veel mooier zijn, maar toch, ze zijn er altijd geweest en horen bij het gebied. Ten tweede worden ze graag gebruikt door valken en buizerds. 


■Een v/d drassige moerasachtige gedeelten van Tusschenwegen met Russen (Juncus)■
17-02-2016
Zoals al gezegd. De vogels ontdekken steeds meer dit schitterend gebiedje.
Zowel de weide- als watervogels ! Ook diverse soorten ganzen vliegen af en aan. En natuurlijk zijn er de zwanen, de diverse eendensoorten en de koeten. Die mogen zeker niet ontbreken. 


■Eenden die zich op glad ijs begeven !■ 
■En het aantal neemt alleen maar toe als er ijs op het water komt. In de buurt blijven van open water. (17-02-2016) !■ 
■Buizerd op de uitkijk■

■Aalscholvers tussen de brakke klei■
En als je dan zo heerlijk aan het wandelen bent dan kom je in een soort van dierentuin terecht inclusief vogelpark! 

Van Buizerd tot Aalscholver, van eend tot putter ! Tis toch fantastisch ! 
En dat allemaal in dat machtig mooie Groningse landschap ! 
Puur genieten tijdens een schitterende winterse wandeling
U bent altijd welkom in mijn mooie Oldambt ! 

Tusschenwegen is niet alleen voor het wandelen aangelegd. U kunt er ook prima fietsen. Door het gebied ligt een fietspad. ( waar u uiteraard ook op wandelen kunt ;-) Er zijn ook wat onverharde stukken om de benen te strekken. 

Ten zuiden van dit natuurgebied van Staatsbosbeheer ligt dus de Pekel A
Ook langs deze watergang bevindt zich op de dijk een fiets- / wandelpad.
■Rechts van de Pekel A het fiets-/wandelpad■

Het mooie van dat pad is dat het ietsje hoger ligt, zodat je wat meer over het gebied heen kunt kijken. Ook kun je op die plek verder naar het zuiden kijken en zie je de auto's rijden richting Pekela en Blijham. Het gebied heet niet voor niets Tusschenwegen. Toch hoor je niet veel verkeer door de dijken die als een soort van geluidswallen functioneren. Wel zo fijn ! 
■De natuur als kunstenaar ■

Dit is toch waanzinnig mooi ! Mijn Oldambt op haar mooist ! 
Links op de achtergrond ziet u nog de watertoren in de verte van Pekela ! 

Zwanen  mogen hier ook graag vertoeven. In grote getale zie je ze op het water of zie je ze waggelen op het land. Ook vliegen ze boven je hoofd en hoor je hun vleugels soms prachtig fluiten en dan met een roetsjend geluid hoor je ze dan in het water landen. Het blijft een mooi schouwspel om naar te kijken én te luisteren. 


In Nederland hebben we met 4 soorten zwanen te maken. De knobbelzwaan (absoluut de meest voorkomende), de fluitzwaan, wilde zwaan en de kleine zwaan. De verschillende soorten zijn met name te herkennen aan hun kleur snavel. De zwaan is een vogel die zwaar is. Dat kun je dan ook altijd zien als ze willen opstijgen. Dat trappelt met de poten en slaat met de vleugels op en over het water en met pijn en moeite stijgen ze dan eindelijk eens op. 


De dieren eten overwegend waterplanten in niet te diep water. Hun lange hals helpt hun hier geweldig mee natuurlijk. Kleine visjes staan ook wel eens op het menu. 


Zwanen lijken heel vaak trouw aan elkaar en dat zie je dan ook vaak terug in bijvoorbeeld trouwkaarten etc. Tóch heeft inmiddels onderzoek aangetoond dat die vlieger niet altijd opgaat. Ook hier is regelmatig bedrog in het spel ! Broedende zwanenparen zijn zéér territoriaal en houden andere zwanen en watervogels op afstand. Ook sommige mensen kunnen daarover meepraten. Een flinke mep van een zwaan kan zeer pijnlijk zijn.Zwanenjacht : Jaarlijks worden er duizenden knobbelzwanen afgeschoten wegens overlast.
Dit alles is nogal omstreden en is een gevoelig item binnen sommige provincies en instanties.
En daar ligt de discussie, want velen vinden niet dat er sprake is van overlast.

In de Herfst zie je alles wat kaler worden. Bomen beginnen hun bladeren te verliezen. De bewoners van het gebied kruipen wat meer weg of tegen elkaar aan en ze zijn naarstig op zoek naar nog wat zomerse overblijfselen, maar je merkt het, je voelt het. Het gebied wordt wat grauwer en grijzer, maar de Schotse Hooglander die blijft. Onveranderd mooi! Het dier kan wel tegen een flinke bui, stevig wind of koude plakkerige natte modder aan de hoeven. Het deert het dier totaal niks ! 
Is het geen schatje !!

Het gebied kent steeds meer gevleugelde bewoners. Watervogels, maar ook de zang- en roofvogels komen steeds meer voor. 

Ik zag deze torenvalk van grote afstand zitten. Gelukkig is de foto redelijk geworden. Deze vogel voelt zich prima thuis en zit graag in de elektriciteitsmast het gebied te overzien. Ook cirkelen er regelmatig enkel buizerds boven het gebied en boven onze woonwijk. Dat "miauwende" geluid hoog in de lucht doet mijn hart sneller kloppen. 
Als je zo door het gebied wandelt en je doet dat tegen de avond en het geluid van het verkeer in de omgeving vermindert hoor je het lawaai van de stilte. 
De stilte waar ik zo van hou.
De verkleuring van de bladeren is begonnen.
De herfst is er en schildert het landschap in een bont kleurenpalet.
Voor op de foto zichtbaar het fietspad / wandelpad. Ook zijn er onverharde paden aangelegd in het gebied. Aan de horizon zie je de plas liggen.Als je gaat wandelen kun je ook aan de andere kant van de plas komen en dan zie je ten Noorden van de plas de skyline van Winschoten.Op de foto kun je duidelijk Winkelcentrum "'t Rond" zien. Althans de woontoren ervan. En zie je "d'Olle Witte" (ja die staat er gelukkig nog steeds) en kun je nog het bovenste stuk zien van het mooie oude deel van het stadhuis van Sodom ! Sodom ? Ja Sodom.... meer weten over Sodom? 


Schitterend gebied en zo lekker dichtbij ! 


Wat kunnen deze wandelingen
mij toch veel rust geven en mij nog meer laten genieten van de omgeving om me heen. Waar ik woon en leef. Het bewust worden en zijn van waar ik ben en het genieten van het moment is een rijk gevend gevoel wat ik heel graag ervaar. "Gewoon" even daar zijn en de omgeving laten zijn voor wat ze is. De dieren hun ding laten doen...
Een kraai die nog een bes vindt en de vrucht verpulverd door de kracht van zijn sterke snavel. En dat dit geweldige trio putters gezellig zittend, keuvelend op uitgebloeide Sint Jacobskruid (komt daar héééééél veel voor) .
De Herfst nadert met rasse schreden en de vogels merken dat.
Het gaat kriebelen...de temperatuur daalt. De dagen worden korter.
De tijd tikt... Op zoek naar een warmer oord. Nog even je goed volvreten met van alles en nog wat en dan....de TomTom aan en gaan.... haha


Nachtvorst zo hier en daar in het najaar én in de winter heb je ook van die dagen die zijn zo bitterkoud, terwijl de temperatuur op de thermometer wel meevalt voelt het of het buiten wel 20 graden vriest. De zon komt er maar niet doorheen. Tis nog wat mistig ook....Brrr je kent dat vast wel.  
"De gevoelstemperatuur ligt laag." zegt de weerman dan. 
In het engels ook wel windchill genoemd.
De onderstaande serie foto's (2015) zijn genomen op zo'n bijzondere koude dag.

Volgens mij ben ik al weer gespot !
Dit is het stuk land wat ten noorden van Tusschenwegen ligt. Wat een kletsnatte periode !      
 
Schedel van een vos

Even mijn haar doen !

Mijn naam is haas

Niet Wie is de Mol, maar Waar is de Mol ? ;-)

Tikkie voorjaar  
Ik kreeg wat vragen over het kunstwerk "natte ogen". Logisch, want ik heb er nog geen foto's van geplaatst.
Binnenkort zal ik er naar toe gaan en maak dan even wat foto's en zal ik die hier dan plaatsen. 

LATER MEER !! CIAO !!
 

2 opmerkingen: