donderdag 28 september 2017

► Trage Tocht Norg - 15 km - De Slokkert, Langeloërduinen & Oosterveld


De eerste Trage Tocht die ik ooit wandelde was deze in Norg. En dat was in 2013 om precies te zijn. En ik vond deze wandeling werkelijk prachtig om te maken. Dat onverharde heeft wel iets. Je komt vaak ergens waar een auto niet komt en soms is het zelfs op sommige plekken met een fiets erg moeilijk om er doorheen te komen. Een hele uitdaging. Helaas had ik die dag wel de stomme pech dat mijn camera niet zijn beste dag had, of zal ik het zelf zijn geweest, whatever, maar ik heb gelukkig nog wat foto's kunnen redden en zal deze tijdens dit blog natuurlijk plaatsen. Ook maak ik dit maal gebruik van foto's van anderen. Waarvoor al mijn hartelijke dank. Ik zal de bron dan even er onder vermelden. Wel zo netjes ! 


Wapen van Norg is een samenstelling van symbolen voor de oude paardenmarkt. 
Er is 3 keer per jaar een paarden- en warenmarkt, in de maanden april, mei en juli.
Afbeelding Bron:
https://www.gemeentenoordenveld.nl/wonen_en_leven/over_noordenveld/dorpen/norg/

Als kind uit Groningen gingen we vaak op schoolreis naar onze buren in Drenthe. Adressen als Verkeerspark Assen (bestaat niet meer), Landgoed Nienoord te Leek en ook was daar De Vluchtheuvel in Norg en ook dit is vergane glorie, waren standaard schoolreisadressen.
Onze zoon heeft nog wel een dag kunnen spelen in de laatste periode van het park De Vluchtheuvel, maar van die plek is heel weinig of niets meer over. Er is zelfs kraak en brand geweest, maar oké...Norg is veel meer dan dat park alleen. De omgeving aldaar is zéér de moeite waard om eens te gaan wandelen


■Startpunt van de Trage Tocht■ 

Norg is namelijk een schitterend rustiek Drents esdorp / brinkdorp (Dorpen bij de overgang van droge zandgronden en natte weidegebieden.) In de omgeving liggen schitterende stukken natuurgebied en dat maakt het tot een paradijs voor rustzoekers, natuurliefhebbers én natuurlijk wandelaars !
Het dorp toont schitterende boerderijen, een kerk uit de 13e eeuw en heeft ook nog 2 molens. Ook kent het centrum prima winkels en uitstekende eetgelegenheden. Das wel heel erg fijn na een flinke wandeling als deze Trage Tocht.
■Schitterende akkers en weiden / Van pittoresk akkertjes tot weidse blikken.■

De wandeling gaat richting Westervelde en we komen terecht aan de rand van het schitterende beekdal De Slokkert. Ook komen we langs de Langerloërduinen (daar trouwens ook een mooie camping aanwezig) Dit bos is geplant na afplagging van de heide. Vervolgens wandelen we door het bos van de Oosterduinen en het laatste gedeelte staat in het teken van drassig grasland en wat kleine beken. Zoveel natuurlijke variatie in een paar zinnen ! Waanzinnig mooi stukje Drenthe, waar rust ook nog écht de naam rust verdient ! 

■De Slokkert / foto bron : www.fietsenwandelweb.nl

De Slokkert is een redelijk vlak beekdal en men is hier druk bezig of bezig geweest met landschapsherstel / beekherstel. Ook zijn de houtwallen erg mooi. Deze werden gebruikt om vee tegen te houden en functioneerden vaak ook als grens. Langs de houtwallen ontstonden in die tijd wat kleine sloten die water naar de beek afvoerden. Het coulisselandschap was ontstaan. Natuurmonumenten is eigenaar van dit mooi stukje Drenthe! Doordat er veel variatie is aan vegetatie tref je hier verschillende vogels aan. Geelgors komt veel voor.


Drassige graslanden inclusief vennetje en de intense stilte krijg je er ook nog bij. Wauw!Prachtig heterogeen bosgebied. Smullen voor de échte bosliefhebber.

Eén van de molens van Norg. Molen "De Hoop", de andere molen (niet op foto gekomen) draagt de naam "Noordenveld"
Wilt u meer van deze molen "De Hoop" weten dan verwijs ik u graag naar de volgende link : https://molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=22


■  Meer info over Norg en omgeving : 
 http://dorpnorg.jouwweb.nl/


■  Links naar de Trage Tocht :
https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-norg/14906/
http://wolfswandelplan.nl/►  Volg mij ook op Twitter  
https://twitter.com/WandelenMetWar  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten