dinsdag 5 september 2017

► Schitterend Sellingen - Wandelen langs de Ruiten Aa


Startpunt :  Gasterij De Noordmee
                    Dennenweg 1a
                    SellingenDit maal wandelen we in (foto's uit juli 2013) in de buurt van Sellingen wat gelegen is in het mooie Westerwolde. We wandelen langs de Ruiten Aa. Een schitterende beek die meandert door Oost-Groningen. Deze beek begint bij Ter Apel en vindt zijn weg langs o.a. Sellingen & het prachtige Smeerling en gaat over in de Westerwoldse Aa. Dat doet ze in samenwerking met eveneens een prachtige beek De Mussel Aa. Een zeer geliefde omgeving voor veel wandelaars en toeristen die een mooi stukje Groningen willen bewonderen. Logisch, want je kunt hier nog restanten zien van het esdorpenlandschap. De zandruggen zijn nog zichtbaar en naar de beek toe ligt de grond natuurlijk lager. 

Hier zie je me mediteren. Foto is gemaakt door mijn echtgenote. Dat was even een spannend momentje om me zo neer te geven, maar het moment was supermooi ! 

Men heeft de beek bij Sellingen in de jaren 60 van de vorige eeuw gekanaliseerd, maar in de jaren 90 weer hermeanderd. Men heeft de beek dus weer in de oorspronkelijke meanderende loop teruggebracht. Minder uitdroging is het gevolg en dit heeft een positieve invloed op de natuur in de omgeving. 

Ook zijn er de Sellingerbossen. Deze zijn ontstaan in het kader van de werkverschaffing in de jaren 30 van de vorige eeuw door ontginning van heidevelden. Daarna werd er bos geplant en delen werden omgezet in landbouwgrond. 

De Sellingerbossen liggen tussen Stadskanaal en de Duitse grens en bestaan zowel uit loof- als naaldwoud. Het kent verscheidene wandelpaden met prachtige vennetjes en ook tref je heide aan. 

Eén van de vennetjes met veel libelles!
Schitterende eik !  .

Gevlekte glanslibel
(Somatochlora flavomaculata)
De afwisseling tussen natuur en landbouw maakt het zeer vermakelijk om hier te wandelen en met het "hoog" en laag in het landschap en de boerderijen geeft het een prettige, landelijke sfeer. Prachtige en vele soorten flora. Oeverplanten en amfibieën zijn rijkelijk aanwezig. Het gekwaak van kikkers is er dan ook niet van de lucht. 


Nieuwsgierige toeschouwers

Er is een wandeling van ca. 9 km waar ik heel vrolijk van wordt.
Ik heb deze dan ook al een paar maal gewandeld zowel in de zomer als in de winter. Nu nog een keer in de herfst...
De wandeling wordt wel aangegeven in de omgeving en anders is de info verkrijgbaar bij Gasterij Noordmee.

Langs dit traject ligt een opvallende heuvel. Onderstaande foto laat een deel van het kunstwerk zien van beeldend kunstenaar Adriaan Nette. Het Theater van de Natuur is erg bekend in deze regio en is draaibaar. Ook klim je een trap op met gedichten op de traptredes. Van wie? Ga dat zelf maar ontdekken. Kom eens langs in Westerwolde. Wilt u meer wandelingen maken in Westerwolde. Kijk dan maar eens op deze website https://westerwolde.groningen.nl/wandelen/wandelroutes


Moi,

__// W*A*R \\__


Geen opmerkingen:

Een reactie posten