zondag 3 september 2017

► Groene Wissel 350: Borger (Drenthe) - 15km

 Wie Borger zegt zegt hunebed en dat is begrijpelijk, want in Borger vindt je het interessante hunebedcentrum en natuurlijk Hunebed D27,het grootste hunebed van Nederland. (in Borger zijn er nóg 2 hunebedden) Borger is meer. Tegenwoordig (2017) kom je in een deels vernieuwd Borger binnenrijden. De afgelopen tijd is er hard aan gewerkt om het dorp op de Hondsrug nog aantrekkelijker te maken dan dat ze al was én dat is goed gelukt ! Prima plek om vakantie te houden. (en te wandelen) Een week Borger (en zeker ook de omgeving) is zeker de moeite waard. 


foto : 
http://www.hunebeddenwijzer.nl/hune
bedden/hunebed-d27-bij-borger/


Dan nu de wandelingOp 8 juli 2013 hebben we dan eindelijk de 'stoute schoenen' aangetrokken om voor het eerst een Groene Wissel te wandelen en dat is ons zeer goed bevallen, want daarna zijn er heel wat wandelingen bij gekomen. Wat er ook veel bijgekomen is onze outfit en uitrusting, maar daarover in een ander blog. Met een flesje water en een ontbijtkoekje liepen we deze warme wandeling en dat bleek niet voldoende. Dorst...! Gelukkig hebben we op den duur wat water kunnen bemachtigen. Vragen staat vrij nietwaar. We hadden ons nog niet écht goed voorbereid. Dat is wel gebleken. Wel hadden we de wandeling uitgeprint en prima wandelschoenen. (Lowa) In de voetsporen van mijn Drentse wijlen vader gaan we op pad.... Hondsrug here we come ! 


De GW Borger geeft je een wisselende wandeling van stroomdal tot prachtig heterogeen bos. Je start in de bebouwde kom en komt in een bos in het dorp terecht. Veel kraaien op dat moment. Later wordt de Drentse Aa gepasseerd en wandel je langs een akkerrand en opeens wordt je hopsakee op een heel smal kronkelpaadje gestuurd in een donker naaldbos. Boswachterij Exloo kent veel variatie, maar dat wist ik al, via mijn vader. Daarom zijn we hier ook. Dit stukje bos kenden wij dus nog niet en dat is dus juist zo mooi. Ondanks vele malen op de Hondsrug te zijn geweest hebben toch wéér een nieuw wandelavontuur in Drenthe te pakken.
 Wat wil een mens nog meer!


Langs dit prachtige pad, links de akker en rechts het dichte donkere naaldbos wandelen we in een heerlijk ochtendzonnetje en na 200 meter verdwijn je dus zo dat donkere naaldbos in. En dan ga je écht van licht naar donker. Je oogpupillen moeten écht even in een andere modus komen om dit alles bij te stellen. Zeker als de zon schijnt en ineens al dat licht wegvalt.
Best wel gaaf moment ! 
En als je dan eenmaal aan die duisternis gewend bent geraakt kun je fantastisch
kronkelen over de naalden die als een deken op de grond liggen. Geluidloos voortbewegend, genietend. Voor mij één van de mooiste stukjes van de wandeling.

Ook passeerden wij een grafheuvel ook wel tumulus genoemd. In deze heuvels lagen de overledenen begraven. Dit alles is prehistorisch. 

De foto van de gletsjerkuil is totaal mislukt en kan ik helaas niet aan je tonen, maar ja er moet ook wat te raden overblijven nietwaar.
Lekker zelf deze Groene Wissel gaan wandelen is dan ook een échte wandeltip

Je wordt rondgeleid tijdens deze wandeling langs schitterende bosranden, maar ook wandel je langs akkers en heidevelden.
De variatie wat landschappen betreft is enorm. 

Je wordt van kleine kronkelpaadjes in eens een schitterend breed beukenlaan opgestuurd en als dan de zon schijnt door al die takken, tja dan bevind je je in een sprookjesbos. Met het gezang van de vogels en het tikken van de specht op het dode hout is het volop genieten van dit mooie stukje Drenthe


Ook het Heideveld is fantastisch. De krekels beginnen al wat te tjirpen. Dat wordt nog wat in augustus. En wat zal dan de heide mooi paars zijn. 

Het Buinerveld, zo heet dit prachtig stuk heide. Gewoon even stil staan en de omgeving in je op laten nemen. 


En als je dan zo langs dat schitterende heideveld wandelt, waar de grove den zo mooi bij past en zich zelf op haar mooist toont, vergeet je de tijd en alles om je heen. Heerlijk. Deze paddenstoel was er trouwens vroeg bij ! Als iemand mij kan vertellen welke soort dit is laat het mij dan weten via een reactie hieronder of desnoods via twitter. Ik zou dat heel erg leuk vinden. 
Trouwens alle feedback is welkom over dit blog. Let me know ! :-)
Hoe afwisselend deze wandeling is is wel te zien aan de volgende foto's van een prachtig heideveld wandel je zo ineens langs een in bloei staande akkerrand. Het wandelpad was wat krapjes in 2013. Ik mag hopen dat daar iets makkelijker te wandelen is nu, maar toch. Superfijn dat we daar langs konden banjeren. 

En óóóh wat kan het aardappelland toch prachtig in bloei staan. Tot nu toe kan mij de GW Borger alleen maar bekoren en dat is belangrijk geweest, want daarna gingen we verder zoeken naar meerdere wandelingen.
Niet alleen Groene Wissels, maar ook bijvoorbeeld Trage Tochten etc. Komt allemaal t.z.t. nog aan bod op deze blogsite. 
Terug naar de wandeling. We naderen Borger en wandelen nog even door een erg mooi parkje. Niks mis mee zeg. Mooi om dat ook even te bekijken. 


Geitjes die op deze warme dag verkoeling zoeken langs het water in het schitterende aangelegde park.

En enthousiaste ganzen die even dachten dat er wat te halen viel bij ons. Ik heb ze moeten teleurstellen. De ontbijtkoek was al lang op. 
We hadden trek en dorst.

Ook is er nog het dorpje Ees, maar ik heb daar geen foto's van gemaakt, omdat we de batterijen leeg hadden. Tja...die voorbereiding hè.  Door schade en schande wordt men wijs... 

Ook lopen we even kort langs het vakantiepark "Land van Bartje". Het was er rustig...  Prima om het dan even te passeren.

Terugkijkend naar deze wandeling kunnen we dus concluderen dat GW Borger de bron is van het meer willen wandelen van bijvoorbeeld Groene Wissels. 
Na de wandeling zijn we rap naar het centrum van Borger gereden en hebben ons te goed gedaan aan een stevige Drentse schotel ! Tjonge wat smaakte die goed. 

Moi,
__// W*A*R \\__

••••••••••••••••••••••••

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-borger/14014/tab=0#

Foto's : ©__// W*A*R \\__
Tekst :     __// W*A*R \\__


Geen opmerkingen:

Een reactie posten