woensdag 30 augustus 2017

► Wandelen-Tag (met dank aan de altijd charmante VeraWandelt )

Waarom wandel je?
Wij zijn eigenlijk begonnen te wandelen nadat we ruim 9 jaar geleden gestopt zijn met roken. In plaats van dat we s'avonds in de woonkamer in rook opgingen maakten wij een ommetje. Een ommetje werd een wandeling en zo ontstond een vorm van wandeldrang. En als we niet gingen hadden we last van wandelkoorts. Nog steeds wandelen we s'avonds, maar ook overdag, ondanks dat we al jaren geen zin meer in een sigaret hebben. De verslaving hebben we er uit gewandeld kun je wel stellen. Daarbij komt dat het goed is voor de algemene conditie van het lichaam. Aangezien vrouwlief astmatisch is en ik in dit leven de Ziekte van Crohn bij me mag hebben, past gedoseerd bewegen heel goed bij ons. Inmiddels wandelen we meer voor het plezier dan alleen maar om medische redenen. We hebben er oprecht heel veel lol in, omdat we een brede interesse hebben in van alles. Oké oké, de natuur (flora, fauna en landschappen) staan op 1, dat dan weer wel.


Wanneer wandel je?
Meestal 's morgens of s'avonds een klein uurtje (paar keer per week) en met regelmaat (het liefst 1x per week) gaan we (als mijn vrouw een dag niet hoeft te werken) een dagwandeling maken. 

Waar wandel je het liefst?
Het liefst zoek ik de natuur op. Het bos, open landschappen, strand, maar ook pittoreske dorpjes of steden.Ook gebergte (maar dan wel weer met bos) vind ik erg mooi, maar het moet niet te zwaar worden. Dus het liefst niet écht klimmen. Heb ik nou al gekozen waar ik 
het liefste wandel?...hahaha...oké de natuur!

Wandel je samen of alleen?
Samen wandelen vind ik het fijnst. Het delen van wat je samen ziet en beleeft vind ik erg leuk. Dan met het gezin (3) en dan met mijn vrouw samen, maar ook wandel ik regelmatig alleen, maar dat zijn vaak de wat kortere wandelingen. 


Wat is voor jou het perfecte wandelweer ?
Het perfecte wandelweer...hmz tja ik ben wel een soort van weermannetje. Ik vind 'n graadje of 20 & windstil fijn. "Je kunt wat laten en je kunt wat doen weer" noem ik dat.Toch....als je een waterval op zijn mooist wil zien is een regenwandeling het meest ideaal. Dit heb ik meegemaakt in Oostenrijk. Supergaafvet! Alleen daarom al organiseert men daar regenwandelingen. Ook hou ik veel van winterwandelingen. Mooi helder vorstweer en de dag er voor heeft het gesneeuwd. Dat witte landschap en dan die koude lucht ! Heerlijk !  Wind en regen vind ik de minst fijne combinatie.

Wat neem je mee tijdens jouw wandeling ?
Klein thermoskannetje koffie. Ontbijtkoek, appel, boterham. Medicatie, Stomareistas. Mijn fotocamera is heel belangrijk. En komen we iets van horeca tegen vind ik een terrasje en een versnapering aldaar ook altijd gezellig en lekker. Verder hebben we een soort van wandellijstje samengesteld met van alles en nog wat.
Van zonnebrand tot zonnebril, van zakmes tot papieren zakdoekjes. Noem maar op. hahaha.

Wat is jouw wandeltempo ?
Als ik alleen ben ligt het tempo wat hoger dan als ik met mijn vrouw wandel, maar hoog is het niet, omdat ik gedoseerd moet bewegen en belasten. Meestal een 4 kilometer per uur. Met mijn vrouw is dat vaak lager! (3 km / uur) Ook omdat we veel zien en beleven en dat weer met elkaar willen delen en dat vaak vast willen leggen met de camera. Vooral door het fotograferen vertraagt de wandeling. Niet dat ik dat erg vind, want met dit lichaam is vaker een rustpauze nemen geen luxe. Het noodzakelijke met het aangename verenigen zeg maar.

Op welke schoenen wandel je?
Eigenlijk loop ik heel veel op wandelschoenen. Puur omdat ze zoveel comfort geven aan de voeten. Wandel ik in de bebouwde kom over straat etc. draag ik Salomon A en vertoef ik o.a. in de bossen over onverharde paden dan draag ik Meindl B schoenen. 
 
Wandel je het liefst verhard of onverhard ?
Aangezien dit lichaam gewoon vaak erg moe is vind ik afwisseling erg fijn.
Ik kan niet alleen maar op onverhard lopen. Dat zou mij teveel uitputten. Heb dat ook wel ondervonden in de afgelopen jaren. Maar alleen maar verhard is ook niet alles. Daarvoor ben ik teveel natuurmens. Er zijn dagen bij dat ik de wandeling afstem op mijn gesteldheid. Soms wandel ik ook gewoon (helaas) niet. Eigenlijk doe ik dat met heel veel dingen en situaties in mijn leven, omdat dat pure noodzaak is met de Ziekte van Crohn.

Wanneer is voor jou een wandeling geslaagd ?
Als ik even alles vergeten ben waar ik me zorgen over maak. Als ik me moe, maar oké voel. Als ik naar mijn vrouw (en zoon ook natuurlijk) kijk en haar lach zie en dat ze het fijn heeft gevonden. Als we onderweg op een boomstam hebben kunnen zitten te koffie drinken. Hahaha noem maar op... Er zijn zoveel elementen die mij een gelukkig gevoel kunnen geven tijdens en na een wandeling. Daarom doe ik het ook zo graag. Het geeft mij zoveel voldoening en rust. Het gevoel van vrijheid en even niet teveel moeten willen of weet ik veel wat. Prestatie is voor mij niet het belangrijkste meer in mijn leven. Ik wil er gewoon zijn,zonder teveel pijn en kunnen genieten van het leven zelf. En dat tot in kleinste details. 
Never give up on the things that make you smile - Walk on!  __// Geef de "Wandel-Tag" door \\__ 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten